Tandblekning / FAQ

Vad är tandblekning?

Tandblekning är borttagning av fläckar och missfärgningar från emalj och dentin. Tandens yttre skikt heter emalj och vävnaden under emaljen heter dentin. Emaljen är tunn och  mycket ljusare i färg, medan dentin är mörkare och utgör den största delen av tanden. Emaljen kan vara missfärgad på grund av ålder, men även från andra källor som kaffe, te, tobak och andra livsmedel och drycker. Med stigande ålder blir vår emalj tunnare, vilket gör att dentinet lyser igenom mer och gör att tandens övergripande utseende ser mörkare ut. Opalescence blekgel öppnar emaljens dentinkanaler ”porer” och tränger in och bleker på så sätt emalj och dentin. Efter avslutad behandling tar det ca 72 timmar innan ”porerna” har stängts. Det är därför viktigt att i möjligaste mån undvika rödvin, Coca Cola och massor med svart kaffe.

Hur många behandlingar krävs för att få ett vitare leende?

Vanligtvis tar det ca 5-7 behandlingar innan de flesta uppnår önskat resultat. Vissa, oftast äldre människor/rökare, har svårare missfärgningar, då kan ibland upp till 10 behandlingstillfällen behövas. Missfärgningar som har en gul nyans är lättare att bleka än tänder som har en grå/blå ton. Viktigt är att veta, att alla inte kan uppnå ett bländande vitt leende. Allt beror på vilka tandanlag du har och hur kraftiga dina missfärgningar är. Hur länge du bär blekskenan per behandlingstillfälle har förstås också stor betydelse.

Kommer jag verkligen att få vitare tänder?

Ja, du kommer definitivt få vitare tänder. HomeDent erbjuder exakt samma produkter som tandläkare använder. Samma sorts skena och exakt samma märke på blekgelen. Opalescence är den i särklass mest beprövade blekgelen världen över. Gelen har använts sedan 80-talet. Många kliniska tester har gjorts.

Det isar i mina tänder när jag bleker dem. Vad gör jag?

Eftersom tändernas ”porer” öppnas under en professionell tandblekning (detta är det enda sättet och nödvändigt för att få vitare tänder) kan ibland isningar uppstå. Dessa går över vid avslutad behandling. Du kan även göra en eller ett par dagars uppehåll från behandlingen. Att skölja med fluor efter avslutad behandling är också att rekommendera och en hjälp om isningar i tänderna uppstår. Får du kraftiga isningar finns Ultra EZ att köpa i vår webbshop. Denna behandling används av tandläkare.