När behövs en bettskena?

Tandpressning- eller gnissling, eller bruxism som det heter på fackspråk, kan påverka sömnen negativt både för dig och den som eventuellt ligger bredvid. Dessa nattliga ovanor kan utöver dålig stämning i sovrummet även medföra besvär så som:

  • Huvudvärk eller migrän
  • Onödigt slitage eller frakturer på tänderna
  • Trötthet i käken
  • Smärtor i käken eller i tänderna
  • Ömhet, trötthet eller smärtor i tuggmuskulaturen
  • Klickande ljud från käken
  • Spänning i nacke eller axlar
  • Öronsmärtor

Hur fungerar HomeDents bettskena?

Bettskenan fungerar som en stötdämpare mellan dina tänder och minskar därför avsevärt belastningen på käken. Det normala viloläget för din käke är när över- och underkäke har ett luftspann på cirka 5 mm från varandra. En bettskena bidrar med att hålla käkarna i dess viloläge. Du kommer alltså fortfarande att pressa ihop dina tänder men istället för att de pressas mot varandra pressas de mot bettskenan, i käkens naturliga viloläge. De flesta som använder bettskena märker en markant skillnad. Bettskenan tillverkas unikt efter dina tänder och du använder den när du sover.

Hur tillverkas HomeDents bettskena?

Med HomeDents bettskena Professionell, skickas ett paket hem till dig där du enligt en enkel instruktion gör avtryck av dina tänder. Avtrycken skickar du sedan till HomeDents laboratorium där din individuella bettskena tillverkas. Utifrån dina avtryck  bygger vi upp en gipsmodell. Vi använder den senaste teknologin, där vi pressar din skena. Din bettskena levereras sedan tillbaka hem till din brevlåda – allt självklart fraktfritt och till en fjärdedel av priset mot om du skulle gått till en tandläkare!

Kan jag förändra mitt beteende så jag inte gnisslar/pressar tänder?

Då de flesta pressar eller gnisslar tänder under natten när vi sover, är det extremt svårt att påverka detta beteende. För att få stopp på detta beteende krävs oftast att man förändrar sin livsstil.  Vissa av oss har även en personlighet som gör att man är mer stresskänslig. Värk är också en vanlig orsak. Med andra ord är det inte helt lätt att påverka sin tandgnissling/pressning. Den enklaste lösningen är därför en bettskena.

Varför pressar/gnisslar jag tänder?

Exakt varför vi gnisslar och pressar våra tänder är inte helt klarlagt men det finns gott om teorier och möjliga orsaker.

Stress och ångest är den absolut vanligaste orsaken.  Vissa bär med sig stressen in i sömnen och tandgnissling är ett faktum. Andra pressar ihop käken när de hamnar i en stressig situation.

Dålig sömn är en annan faktor som kan orsaka tandpressning/gnissling. Kaffe, nikotin och alkohol kan försämra sömnen vilket därför kan försämra bruxismen.

I vissa fall kan ett onormalt bett, alltså hur du biter ihop underkäken och överkäken, vara problemet.

Värk är också en faktor som ofta har inverkan på detta problem.

HomeDents bettskena - vilken typ av bettskena är det?

Skenan som tillverkas av HomeDent är en så kallad mjukhård bettskena. Skenan är hård på utsidan, för maximal hållbarhet. Insidan är något mjukare för en god komfort. Om skenan skulle spänna något och inte kännas helt bekväm, kan du spola skenan i hett vatten i ett par minuter. Sätt in skenan i munnen. Skenan kommer att ”töjas” i det inre skiktet och ge dig en skön passform. Detta är en stor fördel om man exempelvis endast använder skenan periodvis. Tänderna rör sig något med tiden. Går det månader mellan användning kan skenan kännas fel i passformen. Det är därför perfekt att använda sig av denna enkla procedur. Observera att man aldrig får koka skenan.